Rijk gevuld Bloemstilleven 2014/15

Vrolijke posts
Wat was dit project een doorslaand succes! Het verliep boven verwachting en het was vooral een project waarvan de deelnemers en ik konden genieten. Heerlijke bloemenfoto’s stroomden binnen via Facebook, Twitter en e-mail. Lekker vrolijke posts waren dat! Jammer dat ik de bloemen niet kon ruiken 😉  En ik droeg mijn steentje bij door de opbouw van het stilleven met de kleurige bloemen stap voor stap te delen met de deelnemers. Zij hadden daardoor regelmatig een post die over niets anders ging dan bloemen. Ook best fijn tussen alle berichten over de roerige tijden waarin we leven. Even een piepklein ontspannen momentje.

Rijksstudio Award 2015
Naast alle bloemen van de deelnemers deed ook een aantal ‘vreemde’ elementen mee. Als eerste de basis, de ‘vaas’. Dit is een foto die ik heb gemaakt van het doopvont (van natuursteen uit de omgeving) uit de kerk van het très petit village Chaugey (Côte d’Or, Bourgogne).
Verder komt een aantal bloemen uit twee stillevens van Rachel Ruysch: Stilleven met bloemen in een glazen vaas en Stilleven met bloemen op een marmeren tafelblad. Deze stillevens zijn te vinden in de Rijksstudio (de online collectie van het Rijksmuseum). Uit dezelfde Rijksstudio heb ik ook het Tegeltableau met bloemstilleven (maker onbekend) geselecteerd en daaruit een paar tegels gekopieerd. Waarom haalde ik materiaal uit de Rijksstudio? Tijdens het werken aan het Rijk gevuld Bloemstilleven kwam het Rijksmuseum Amsterdam met een ontwerpwedstrijd: de Rijksstudio Award 2015. Meedoen aan deze wedstrijd betekende dat je gebruik moest maken van (details van) een aantal (meester)werken uit de Rijksstudio.

Afronding
Het was even flink aanpoten voordat het eindresultaat naar het Rijksmuseum kon, maar het lukte. Daarna begon het grote afwachten. Nou ja, ik werkte nog even hard door om het hele proces van het zeer rijk gevuld Bloemstilleven beeldje voor beeldje in een filmpje te plaatsen. Je moet er wel éven voor gaan zitten, want het duurt bijna 4 minuten. Héél erg lang ja, in deze tijd van een-minuut-filmpjes 🙂 Álle deelnemers kunnen in het filmpje heel goed zien waar hun bijdrage terecht is gekomen.

De muziek bij het filmpje is van Joost Brands (ik ben een enorme fan!) en geeft een heerlijke sfeer. Het muziekstuk heet Flight, een bewerking van Le Vie del Tevere, te beluisteren op zijn cd Umbria Impressioni (2002). Fragmenten van die cd kun je hier horen.

Slot
De Rijksstudio Award 2015 bleek vooral een heel goede ervaring (zei zij op positieve toon 😉 ). Anderen gingen er met de prijzen vandoor, namelijk mensen die T-shirts, borden, lampen, brillen, kaarten, kortom: gebruiksvoorwerpen, hadden gemaakt. Tja, een stilleven geïnspireerd op werken uit het museum, dat kan je niet aantrekken natuurlijk, of je kamer mee verlichten, op je neus zetten, aan je arm hangen en al helemaal niet je maaltijden op serveren. Niet getreurd, ik heb alle deelnemers aan het project een ansichtkaartje gestuurd met de afbeelding van het Rijk Gevuld Bloemstilleven, en een handgeschreven berichtje natuurlijk. Als dank, vond ik leuk! En het werd op prijs gesteld, bleek uit de reacties. Het was een mooi avontuur, met hard werken en genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s