Why Are There So Many Great Women Video Artists

De titel van dit blog doet meteen denken aan de titel van het essay van Linda Nochlin Why Have There Been No Great Women Artist? uit 1971. De video bij dit blog stamt uit 1997, ook niet heel recent dus. Helaas geeft het artikel (geschreven door Kat Herriman) geen antwoord op de eigen titel.
Wat wel wordt genoemd is dat werken met een videocamera zo nieuw was, dat vrouwen daarmee een kunstvorm te pakken hadden die vrij was van het door mannen gedomineerde canon. Het artikel noemt kunstenaars als Valie Export, Joan Jonas, Hannah Wilke, Martha Rosler, Pipilotti Rist Diana Thater, Shirin Neshat, Sara Morris, Rachel Rose, Chloe Wise, Kate Cooper en nog een aantal anderen. De vrouwen onderzoeken alle hoeken en gaten van het medium, vinden nieuwe mogelijkheden uit en laten zich niet weerhouden door welk technisch obstakel dan ook.
Het artikel is eerder een historisch overzicht dan dat het diep ingaat op de werken van deze kunstenaars. Voor mij is het toch belangrijk, omdat daar waar mijn PhD-onderzoek start de videoart ook een prominente plaats heeft. Wordt vervolgd 😉

Het hele Engelstalige artikel vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s