Aflevering 16 Verbeelding en fantasie

Verbeelding en fantasie lijken op elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde. Als ik bijvoorbeeld denk aan mijn fiets die buiten geparkeerd staat, gebruik ik mijn verbeelding en niet mijn fantasie: de fiets bestaat en staat daar echt. In mijn fantasie kan ik me een vliegtuig bij mijn voordeur voorstellen. Hartstikke leuk om te doen! Alleen is het gebruik van fantasie misschien niet zo gepast als je een kunstwerk bekijkt. Later meer daarover.

Fantasie is een eerste aspect van verbeelding, van ‘het vermogen is je iets voor te stellen terwijl het niet voor de zintuigen aanwezig is’ (zie aflevering 15).

Een tweede aspect van verbeelding is ergens iets in zien.

Wat betekent dat?

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s