Aflevering 74 Esthetische eigenschappen hedendaagse kunst

Frutsel wit, Susan Hol, 2012.

Om esthetische eigenschappen te kunnen onderscheiden, moet er iets zijn dat je kunt waarnemen, iets met non-esthetische eigenschappen. Dat is het geval bij hedendaagse kunst zoals installaties, gevonden voorwerpen en performances.

Maar ja, voor de meeste toeschouwers bevat deze hedendaagse kunst vooral contrastandaard kenmerken (zie aflevering 72). Daar is niets raars aan, want dit gebeurt steeds als nieuwe kunstvormen zich presenteren (denk aan het kubisme of de in aflevering 59 genoemde toeschouwers uit 1910 die geconfronteerd werden met postimpressionistische werken).

De vraag is dan alleen: ten opzichte van wat zou deze hedendaagse kunst dan contrastandaard kunnen zijn?

Als het gaat om ‘contrastandaard’ (zie afleveringen 72 en 73), dan is dat bij hedendaagse kunst, zoals installaties, gevonden voorwerpen, performances en dergelijke, lastig aan te wijzen.

Bij zoiets als ‘kubisme’ is dat veel gemakkelijker, want dat week af van de kunstvorm ‘schilderen’ maar stond niet volledig buiten die kunstvorm. De kubusvormen vielen buiten de tot dan toe bekende categorie ‘schilderijen’ en waren dus voor de toeschouwers contrastandaard aan die categorie.

Maar buiten welke categorie vallen de waarneembare objecten in de hedendaagse kunst? De categorie ‘sculpturen’ misschien?

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s