Aflevering 76 Esthetische eigenschappen Land Art

Indiaanse houtworm, Susan Hol, 2011.

Sommige Land Art-kunstenaars combineren vergankelijke natuurlijke materialen (gras, hout, turf, mos) met minder vergankelijke natuurlijke materialen (steen, verschillende soorten metalen).

Anderen maken gebruik van alleen vergankelijke natuurlijke materialen en weer anderen alleen van minder vergankelijke natuurlijke materialen.

Er zijn ook Land Art-kunstenaars die hun landschapswerken met (minder) vergankelijke natuurlijke materialen het museum of de galerie binnenbrengen.

Land Art is inmiddels zelf een standaardcategorie (zie aflevering 72) geworden, een kunstvorm met een eigen procedé, met voldoende esthetische kwaliteit (zie aflevering 62, met de keuzeniveaus van de filosoof Rob van Gerwen).

Standaard voor deze categorie is dan het gebruik van (minder) vergankelijke natuurlijke materialen, variabel is dan de wijze waarop deze materialen zijn ingezet: vorm en kleur, contrastandaard zou dan het gebruik van fel gekleurd plastic kunnen zijn of een sokkel onder het werk plaatsen. (Zie ook aflevering 72.)

Esthetische kenmerken van landschapskunstwerken kunnen bijvoorbeeld ‘fragiel’ en/of ‘sereen’ zijn bij een bouwsel van dunne takken in een stille poel in het bos. Het kan ‘robuust’, ‘balans’ en/of ‘symmetrie’ zijn bij gestapelde stevige, dikke stenen op een grasveld. Het kan ook ‘geheimzinnig’ zijn bij een werk van turf, gras, modder en metaal, gedeeltelijk zichtbaar in het riet.

Weten we dan NU wat kunst is?

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s