Aflevering 109 Kunstwerken op waarde schatten

Advertentie uit 1970 die Judy Chicago plaatste in Artforum, als aankondiging voor haar one-woman-show op de California State University, Fullerton, en haar naamsverandering van Gerowitz (die toebehoorde aan haar eerste echtgenoot) naar Chicago. Foto gevonden bij: https://www.antheamissy.com/judy-chicago-the-godmother/

Hoe beter je werk, hoe meer waardering voor je kunstwerken, hoe groter je plek in de kunstwereld.

#NOT

Ja, voor mannen misschien, maar voor vrouwen was (is?) dat een heel ander verhaal.

In het interview met Lucy R. Lippard (Artforum, 13, no.1, september 1974, zie ook afleveringen 107 en 108) vertelt Judy Chicago over haar grote tentoonstelling bij Cal State Fullerton in 1970. Ze wilde met die tentoonstelling bereiken dat niet alleen een enkel werk de hemel in werd geprezen. Ze wilde haar samenhangende hoeveelheid werk laten zien en waardering krijgen voor de hele serie ideeën die ze voortbracht (zie ook aflevering 108).

In de aanloop naar die tentoonstelling veranderde ze haar achternaam in Chicago, naar haar geboorteplaats. Het was een symbolisch statement voor haar steeds sterker wordende feministische ideeën. Tegelijkertijd wilde ze daarmee het publiek dwingen haar werk te bekijken in relatie tot het feit dat het gemaakt was door een vrouwelijke kunstenaar.

De tentoonstelling werd een nuttig en pijnlijk experiment.

Haar werk werd totaal niet begrepen, niet door mannen, maar ook niet door vrouwen. De jaren van het uitwissen van haar vrouwelijkheid eisten hun tol en klonken nog steeds sterk door in haar vormtaal. Voor vrouwen was het waarschijnlijk te formalistisch, voor mannen waarschijnlijk niet formalistisch genoeg en zat er te veel vrouwelijkheid in.

‘Ik moest onder ogen zien’, vertelt Judy Chicago aan Lippard in het interview (Artforum, 13, no.1, september 1974), ‘dat mijn werk onmogelijk op de juiste waarde geschat kon worden in de mannelijke kunstwereld met de formalistische waarden.’

Wat nu te doen?

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s