Aflevering 198 Juanita McNeely liet haar woede de vrije loop

Juanita McNeely, From the Black Space II, 1977, installation view, oil on canvas, 84 x 318 inches (all photos by the author for Hyperallergic). Gevonden op: https://hyperallergic.com/266810/not-necessarily-pleasant-the-paintings-of-juanita-mcneely/.

De Fight Censorship Group (zie afleveringen 196 en 197) streeft ernaar om seksualiteit openlijk in hun kunstwerken te verwerken en om ‘de man bloot te leggen’, zo schrijft Rosa Lindenburg (feministische kunst internationaal, 1978, p.47).

Ze noemt daarbij kunstenaar Juanita McNeely (1936) als lid van de Fight Censorship Group. Een bijzondere vrouw die al vroeg in haar leven een doodsvonnis kreeg (ongeneeslijke kanker) en dit toch overleefde. Het heeft haar gevormd, in die zin dat ze nog meer dan de andere vrouwen haar woede over hoe vrouwen werden benaderd en behandeld vrijelijk de loop liet, en dan vooral in haar werk.

Shary M. Finnegan heeft zich enorm verdiept in deze kunstenaar en in 2011 een stuk geschreven waarnaar ik graag verwijs. Het is wel in het Engels, maar heeft ook veel foto’s van het werk van McNeely. In dit stuk, deze pdf McNeely, staat dat Finnegan adjunct universitair hoofddocent in de kunstgeschiedenis aan de Parsons The New School for Design is (was?), en figuratief schilder vertegenwoordigd door de Blue Mountain Gallery in New York City.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s