Aflevering 269 Gloednieuwe visie op kunst als gebaar

Het verzorgen van de omgeving bestaat natuurlijk ook uit schoonmaken en opruimen, een ander onderdeel van de sociale creativiteit (zie deel 5D en specifiek aflevering 255). Rosa Lindenburg noemt hierbij Mierle Laderman Ukeles, een kunstenaar die al eerder is besproken in de afleveringen 145 en 255. In haar werk, Maintenance Art Works, ofwel ‘onderhoudskunst’, herschept Ukeles de omgeving en maakt zij schoonmaken en opruimen tot kunst (feministische kunst internationaal, 1978, p.43).

Ukeles deelt daarbij buttons uit waarop iedereen kan invullen hoeveel uur zij of hij per dag aan deze kunstvorm besteedt. Het gaat Ukeles niet alleen om huisvrouwen, zij betrekt in haar herwaardering ook beroepsschoonmakers – laagbetaalde en ongeschoolde arbeiders – en maakt collectieve portretten van schoonmaakactiviteiten in grote gebouwen. (1978, p.43)

Kunstenaar Carla Kaper nam specifiek de verzorgende rol van de vrouw als uitgangspunt voor haar Eat Art. Als je kinderen hebt, zo schrijft Lindenburg, wordt je steeds met snoep geconfronteerd. Daaraan is het ontstaan van Suikertiet te danken, een vrouwenborst, opgebouwd uit gekleurde suikerklontjes. Helaas ende jammer … niets van te vinden verder, dus de eigen fantasie gebruiken dan maar 😉 (1978, p.43)

Het moge duidelijk zijn dat vele varianten bij de herwaardering van de traditionele vrouwelijke creativiteit een bron van inspiratie kunnen zijn voor het omvormen tot een bewuste vrouwelijke kunst. ‘Een belangrijke schakel in die herwaardering zou de Hobby-Art kunnen zijn, aldus Lindenberg. (1978, p.43-44)

De Hobby-Art? Wat is dat nou toch weer?

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s