Aflevering 307 Suzanne Lacy, performance op video

Alweer videotime!

Deze performance is dus getiteld In Mourning and in Rage. In 1997 waarde er een seriemoordenaar rond in Los Angeles die vele vrouwen wurgde en dumpte langs de kant van de weg. De performance zet zich vooral af tegen de mediasensatie die deze moorden tot gevolg had en het daardoor gecreëerde klimaat van angst en bijgeloof. Het doel: een alternatieve interpretatie van de zaak geven, met een feministische analyse van geweld, en het creëren van een openbaar ritueel van woede en verdriet.

De video die in De Appel in 1978 werd getoond van Lacy was Learn Where the Meat Comes From, uit 1976. Een nogal hilarische performance waarvan een fotoreportage rest. In haar boek Leaving Art (Duke University Press, 2010) schrijft ze dat deze performance de ‘verwarrende relatie tussen het lichaam, slachtofferschap en het plegen van geweld onderzoekt’ (p.43).

En toen ontdekte ik een hele serie video’s van Lacy op vimeo. Ze zijn een paar maanden geleden geplaatst. Je vindt daar ook Learn Where the Meat Comes From.

NB. In De Appel, te Amsterdam, vonden performances plaats en waren er video’s en films te zien van 29 november 1978 tot 31 januari 1979, als onderdeel van de museumtentoonstelling Feministische Kunst Internationaal (feministische kunst internationaal, 1978, p.97). De performances zijn besproken in de afleveringen 296-303. In de komende afleveringen volgt een verzameling video’s.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s