Aflevering 312 Hannagh Wilke, body/videoartist tot aan haar dood

In 1977 koos Hannah Wilke de beroemde expositie The Bride Stripped Bare by Her Bachelors, Even (1915-1923) van Marcel Duchamp in het Philadelphia Museum of Art uit voor een performance, zo valt te lezen in Vrouw|en Kunst (2002, Taschen, p.559, zie ook aflevering 311).

Gekleed in pak met stropdas begon ze zich achter de transparante muur van Duchamps kunstwerk uit te kleden. Deze striptease, die ze Through the large glassnoemde, diende als commentaar op de cryptische titel van Duchamps expositie. Bovendien gaf ze beide seksen een concrete vorm door zowel de rol van de vrijgezel te spelen als die van de bruid. (Vrouw|en Kunst, p.559)

Hannah Wilke heeft in haar korte leven (1940-1993) nog veel meer gemaakt. Ze werkte zelfs door als body/videoartist in de periode dat de ziekte kanker vat op haar kreeg: ze laat het ziekteproces in al haar ontluistering zien.

De video bij deze aflevering is een mooie hommage aan deze kunstenaar, van een fotograaf die een klein stukje van het kunstenaarsleven van Wilke heeft mogen meelopen.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s