Aflevering 361 De kunstwereld geeft geen sjoege

Afbeelding © Susan Hol.

Maar, maar, je tentoonstelling lijkt helemaal niet zo specifiek feministisch!?

Ook deze vraag wordt, naast het ‘Waarom een tentoonstelling met alleen vrouwen?’, alsmaar gesteld tijdens Ca. 7,500 (zie aflevering 360).

Het antwoord is natuurlijk dat feminisme op vele niveaus uitgedrukt kan worden, daar zijn echt niet de hele tijd expliciete afbeeldingen voor nodig. Bovendien geeft elke vrouw weer op een eigen manier vorm aan zaken die voor haar van belang zijn. In het feminisme gaat het niet alleen om de inhoud van het werk, maar ook de context doet ertoe: hoe vinden we een expositieruimte, hoe vinden en delen we financiële ondersteuning enzovoort.*

Terwijl de tentoonstelling loopt, organiseren Britse feministen evenementen die kwesties, getoond in de expositie, verder onder de aandacht brengen. Ze laten ook zien tegen welke problemen ze zijn aangelopen om de tentoonstelling sowieso naar Londen te halen. Verder zorgen ze voor een beoordeling van de tentoonstelling zelf. Er zijn bijeenkomsten over kunst van vrouwen en kunstkritieken, lezingen en discussies over allerlei zaken die verbonden zijn met vrouwen en kunst.*

Een groot probleem voor alle vrouwelijke kunstenaars is het mannelijke monopolie op expositieruimten. Zowel in de gevestigde tentoonstellingsplaatsen als in de nieuwe alternatieve galeries die in de jaren 1970 openen in Londen is er geen plaats voor vrouwen. Een handjevol vrouwen probeert toch iets af te dwingen, maar de kunstwereld geeft geen sjoege.*

En dan is daar het steeds terugkerende feministische kunstprobleem van ‘wat is kwaliteit’. Gaat het om esthetische ‘normen’ van de door mannen gedomineerde kunstwereld, of voldoet simpelweg ál het werk van vrouwen mits esthetisch – dus niet puur praktisch – relevant voor haar eigen leven en het leven van anderen?*

Onder ‘al het werk’ verstaan deze feministen de buitengewone en speciale objecten, gebeurtenissen, kunstwerken, gebakken kunstwerken, muziek, dans, film, werken van liefde, documentaties (notitieboekjes), dagboeken, onderzoeksprojecten, albums, ofwel alles waarvan een vrouw denkt: ja, dat moeten mensen zien of daar moeten ze aan deelnemen.*

*Uit het boek Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.3-78

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s