Aflevering 362 Onpartijdige representatie en nieuw bewustzijn

Susan Hol. Fotoboek en verhaal: Interior. Small still lifes of a female household, november 2018.

De soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend bij de kampen ‘esthetische kwaliteitsnormen’ en ‘alles wat maar enigszins esthetisch relevant is’ (zie aflevering 361). Een belangrijk overstijgend punt in die jaren 1970 is de ‘dringende zoektocht naar prioriteiten en trajecten die vrouwen het vertrouwen zouden geven om op hun eigen capaciteiten te vertrouwen, om de negatieve evaluatie als gevolg van diepgaande discriminatie tegen vrouwen te overwinnen.’*

Vrouwen krijgen steeds meer vragen over de eigen historische en huidige positie in de kunstwereld. Kunsttijdschriften springen daar handig op in met de publicatie van speciale uitgaven gericht op vrouwen. Verder regelen vrouwen ook veel zelf: er komen nieuwe tijdschriften waarin activiteiten en debatten van vrouwen de aandacht krijgen. In de vroege jaren 1970 zijn dat de Amerikaanse tijdschriften Feminist Art Journal, Womanart, Heresies en Chrysalis. In 1976 verschijnt in Australië het tijdschrift Lip.*

In Engeland verschijnen vooral speciale uitgaven van bestaande kunsttijdschriften. In Art and Artists bijvoorbeeld verschijnt in oktober 1973 een editie onder redactie van Carla Liss, een van de organisatoren van Women’s Work (zie afleveringen 343-344), over kwesties die kunstenaars (v) aangaan. De bedoeling ervan is om ‘nog een stap te maken richting een meer onpartijdige representatie (van vrouwen) en een nieuw bewustzijn’.*

Het klinkt misschien wat magertjes, zo’n speciale uitgave, maar volgens Parker en Pollock speelt het wel degelijk een belangrijke rol. Door over vrouwen en kunst te schrijven krijgen feministische kritiek en kunstgeschiedenis de kans zich te ontwikkelen. Daarnaast maken de speciale uitgaven over vrouwen en kunst het werk van vrouwen en de kwesties die zij moeten tackelen meer zichtbaar. Er is in onderwijs en debatten zeer veel gebruikgemaakt van deze uitgaven, aldus Parker en Pollock.*

Vooral nummer 3 van het blad Studio International in 1977 heeft een enorme impact…*

De afbeelding met link bij deze aflevering heb ik gekozen omdat foto’s van de oude tijdschriftomslagen beschermd zijn en dus niet beschikbaar.

*Uit het boek Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.3-78

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s