Aflevering 464 Vrouwen vredesbeweging ontlokt een storm aan creativiteit

Memories of a Protest, Greenham quilt. Gevonden op: https://lacuna.org.uk/protest/memories-of-a-protest/.

Een van de meest dringende kwesties voor kunstenaars die betrokken zijn bij feminisme, aldus Roszika Parker en Griselda Pollock, is de noodzaak om effectieve verbanden te leggen tussen de kunstpraktijk en de politieke prioriteiten van de vrouwenbeweging.*

In de vroege jaren 1980 ontstond de grootste feministische massacampagne, namelijk acties georganiseerd door de vrouwen vredesbeweging (zie aflevering 463). Deze massacampagne was gericht tegen kernwapens. In Groot-Brittannië richtten vrouwen vredeskampen op om een concrete en symbolische aanwezigheid te organiseren op de luchtmachtbasis waar Amerikaanse kruisraketten waren ondergebracht (Greenham Common, Newbery, Berkshire).*

Wat heeft dit met kunst te maken?

Deze campagne van de vredesbeweging maakt een breed scala aan creativiteit los. Vrouwen combineren op esthetische wijze de politieke actie en hun bezorgdheid over het leven, de ecologie en vrede.*

Parker en Pollock noemen een aantal acties in het vredeskamp: het weven van grote webben over de hekken van de basis, het maken van een menselijke ketting door elkaar de hand te geven rondom de basis, het plaatsen van kinderkleding en foto’s op de hekken. Daarnaast is er een enorme groei in of opleving van het maken van banieren. Vrouwen integreren in de banieren de tradities van de textielkunst met hun ambities om een positief protest tegen de nucleaire dreiging zichtbaar te maken.*

Nu was het maken van een positief protest nog niet zo gemakkelijk, weten ook vrouwen in de samenwerkingsgroep Sister Seven.*

*Uit het boek Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.3-78.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s