Aflevering 477 Cultureel feminisme keert patriarchale opvattingen om

Simone de Beauvoir. Foto gevonden op: https://nl.archolda.com/simone-de-beauvoir-en-second-wave-feminism/.

Wat wil Mary Kelly zeggen met ‘het cultureel feminisme keert de patriarchale opvattingen om’ (zie aflevering 476)?

Voor zover ik het begrijp bedoelt ze dat cultureel feministen een alternatieve vrouwencultuur willen creëren in het heden, met vrouwenboekhandels, feministische poëzie, vrouwentheater enzovoort, maar ook de connectie willen maken met vrouwen uit het verleden, en dat ze voor zichzelf een toekomst willen uitdenken van sociale praktijken die op zichzelf staan.*

Ofwel, aldus Kelly, het in elkaar zetten van ‘een afzonderlijk symbolisch systeem’. Kelly noemt dit ‘wederom eendrachtig, niet tegenstrijdig en exclusief’ (zie ook aflevering 472 Feministische kunst kan geen eilandje zijn, en aflevering 473).*

Kelly is van mening dat het effect hiervan alleen maar een bevestiging oplevert van de negatieve plaats van vrouwen in de politieke praktijk: de gettoïsering (het apart zetten) van vrouwen gaat door, alleen wordt het niet meer als zodanig herkend. Het geeft een plek aan fantasieën over Amazones, matriarchaten en maagdelijke moeders, die alle goede dingen bevatten, evenals baby’s, en natuurlijk de fallus, hét symbool waarop het patriarchaat het alleenrecht heeft.*

Je verwacht het niet, die fallus, en dat realiseert Kelly zich ook, want ze voegt er tussen haakjes aan toe: ‘Nu denkt u waarschijnlijk: Oh nee, ze gaat de hele kwestie reduceren tot penisnijd.’*

Dat gaat ze natuurlijk niet doen, maar ze gaat wel dieper in op de kwestie penisnijd.

*Uit: Mary Kelly, On sexual politics and art. In: Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.303-312.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s