Aflevering 483 Bemind worden en verliezen

Susan Hol, Licht, 2019, collage 20x23cm.

Freud heeft in al zijn wijsheid twee typen onderscheiden, weet Mary Kelly, als ze het wat uitgebreider wil hebben over de behoefte om bemind te worden en de angst om geliefde objecten te verliezen (zie aflevering 482). Het gaat om ‘objectkeuzes’ in de liefde.

Kies je (word je verliefd op) een ander als aanvulling (om jezelf volledig te maken, net als toen met je moeder), of omdat die ander je weerspiegelt (je laat zien wat je bent, was, wilt zijn, enzovoort)? Dan ben je in het eerste geval het afhankelijke type volgens Freud (de vrouw die zorgt of de man die beschermt), en in het tweede geval het narcistische type.

Kelly noemt dit tweede type niet alleen narcistisch, maar ook vrouwelijk. Waarom? Wat heeft ze precies voor ogen? De behoefte van vrouwen om bemind te worden of de angst om geliefde objecten te verliezen? Hebben mannen dat niet dan? Lijkt mij toch van wel.

Of gaat het om de gerichtheid op zichzelf (wat immers de definitie van narcisme is)? In die jaren 1970 focussen vrouwen/feministen/kunstenaars zich op de vrouw, de vrouwelijke cultuur, (oer)moeders, het vrouwenlichaam, de ervaringen van vrouwen, het spreken van vrouwen enzovoort (zie bijvoorbeeld ook aflevering 477).

Misschien wordt het wat duidelijker allemaal als ze haar bevindingen loslaat op de kunstpraktijk van vrouwen. Ze doet dat in vier onderdelen: vrouwelijke cultuur (moeder kunst), vrouwelijke anatomie (body art), vrouwelijke ervaring (ego kunst), en vrouwelijk discours (de ander kunst).

*Uit: Mary Kelly, On sexual politics and art. In: Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.303-312.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s