Aflevering 497 Intermezzo: interview met kunstenaar Catherine Elwes (46:38 min.)

Catherine Elwes is een van de kunstenaars die deelneemt aan de tentoonstelling About Time; Video, Performance and Installation by 21 women artists (zie aflevering 496).

In de vimeo wordt Elwes geïnterviewd door Laura Leuzzi, voor de European Women’s Video Art in 2015. Ze vertelt, in goed verstaanbaar Engels, heel helder waarom vrouwen met video gingen werken, ze vertelt ook over de tentoonstelling About Time en de wereld van de feministische kunstenaars in de jaren 1970/80.

Een van de opvallende redenen die ze noemt om met video te gaan werken is dat ze veel meer controle had over haar werk dan met een performance. ‘Tijdens een performance’, vertelt ze, ‘kon een vent gewoon het podium opklimmen en op zijn rug onder mijn rok gaan liggen staren. Er waren totaal geen regels.’

Het is een lang interview. Voor mij is het van begin tot eind interessant, omdat Elwes je meeneemt naar die jaren 1970/80 en ze een leuke inkijk geeft in het gebruik van nieuwe media toen.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s