Aflevering 505 Hannah Wilke’s poses die lijken op die van de pin-up

Hannah Wilke (zie ook aflevering 504) werkt volgens Judith Barry en Sandy Flitterman op twee fronten, haar lichaam en taal.*

Enerzijds gaat het om poses van haar lichaam en de verandering ervan door het plakken van stukjes kauwgom in de vorm van een vagina op de blote delen, anderzijds zet ze de betekenis van een woord of een reeks woorden om door een kleine verandering of wijziging in de letters waaruit het is samengesteld. Zo wordt sacrification (offering?) starification (sterrendom?).*

Wilke noemt zelf haar kunst ‘verleiding’. De poses die ze aanneemt lijken op die van de pin-up, met haar ogen gericht op de veronderstelde mannelijke toeschouwer van schilderijen met naakten en de blote vrouwen in tijdschriften als Playboy.*

Barry en Flitterman halen Ways of Seeing van John Berger aan.* Dus zocht ik dat even op en ontdekte dat die man een ontzettend leuk programma heeft gemaakt! Dus ik stop hier, want de video duurt een half uur. Ga lekker naar John en zijn verhaal kijken. Genieten!

*Uit: Judith Barry en Sandy Flitterman, Textual strategies: the politics of art making. In: Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.313-321.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s