Aflevering 506 De onderzoeker van de vrouw in haarzelf is mannelijk

Judith Barry en Sandy Flitterman wijzen in hun essay op de pin-up-achtige poses die kunstenaar Hannah Wilke aanneemt en halen Ways of Seeing van John Berger aan (zie aflevering 505).*

Ze doelen daarbij op Episode 2 van zijn serie over kijken naar kunst. Hij zegt daar: ‘Mannen kijken naar vrouwen. Vrouwen zien zichzelf als iemand die bekeken wordt. De onderzoeker van de vrouw in haarzelf is mannelijk; de onderzochte vrouw. Zo verandert ze zichzelf in een object.’* En doet Wilke dat ook?

Eerst de video bij deze aflevering kijken 🙂

*Uit: Judith Barry en Sandy Flitterman, Textual strategies: the politics of art making. In: Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.313-321.

De komende tijd zal ik in de vorm van een feuilleton de lezer meenemen in mijn zoektocht. De zoektocht naar wat? Iets met kunst, performance, Abramović, feminisme, esthetica, filosofie. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk. Inhoudsopgave Feuilleton Abramović, met links per aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s